De Hanzestad Bremen ligt in het noordwesten van Duitsland en is samen met Bremenhaven een eigen deelstaat in Duitsland. De stad kent een rijke geschiedenis als handelsstad en een belangrijk handelsknooppunt aan de rivier de Wezer. Ik neem je mee langs alle bezienswaardigheden in Bremen.
Omdat de rivier erg breed is is de stad bereikbaar voor de grote zeeschepen. Sinds de 19de eeuw vinden de haven activiteiten vooral plaats in Bremerhaven, dat ongeveer 60 kilometer noordelijker ligt en een directe verbinding met zee heeft.
De invloed van de Hanze zie je nog terug aan veel dingen in de binnenstad van Bremen. Helaas is tijdens de tweede wereld oorlog veel van dit moois verloren gegaan tijdens de bombardementen. De stad Bremen is onlosmakelijk verbonden met het beroemde sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten. Deze worden dan ook geëerd met een toepasselijk standbeeld op het gezellige marktplein van Bremen.
Marktplatz & Böttcherstrasse
Op het historische Marktplatz bevinden zich naast het stadhuis en Roland beeld nog meer schitterende bezienswaardigheden, zoals het St. Petri Dom en de Schütting, tegenwoordig huisvest zich daar de Kamer van Koophandel.
Een van de kleine zijstraatjes van het plein is de Böttcherstrasse. In het 110 meter lange smalle straatje zitten winkels, restaurants, ateliers en het Carillon, deze heeft 30 Meissener porseleinen bellen en in de toren bevinden zich houtsnijwerken van oceaanreizigers.
Stadhuis & Roland beeld
Het stadhuis van Bremen is in de vijftiende eeuw gebouwd in gotische stijl. Het is later aangepast naar de Weserrenaissance Niet alleen de buitenkant is prachtig, ook de binnenkant is schitterend en zeker een bezoekje waard. Vergeet vooral niet de ‘gouden kamer’ te bezoeken, een unieke ervaring. Naast deze prachtige kamer is er ook een wijnkelder aanwezig.
Aan de voorkant van het stadhuis bevindt zich het Roland beeld, met een totale hoogte van 10,21 meter. Het staat symbool voor vrijheid en rechten.
De Bremer Stadsmuzikanten
Één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bremen komt zo uit een sprookje gestap. Het zijn Bremer Stadsmuzikanten uit het beroemde sprookje van de Gebroeders Grimm. Het gezelschap bestaat uit een ezel, een hond, een kat en een haan. De grootste vraag, naar aanleiding van het verhaal, was waarom de dieren juist naar Bremen wilden gaan. Men vermoedt dat het was, omdat Bremen een vrije handelsstad was en dat ieder een beroep had, die hij zelf wilde uitvoeren. Iets wat vroeger vaak geen vrije keuze was.
Op meerdere plekken in de stad zijn ze aanwezig, zoals een beeld bij het raadhuis en uit het Bremer Loch komt het geluid van de stadsmuzikanten.
Kunsthalle
Het werd opgericht om ervoor te zorgen dat de Bremer kunst niet verloren zou gaan. Er werden vaak tentoonstellingen georganiseerd, maar sinds 1902 is het opengesteld voor het publiek. De collectie bevat de periode vanaf de middeleeuwen tot nu. Het museum heeft vele werken van bijvoorbeeld Claude Monet en Pierre-Auguste Renoir. Ook heeft het veel Duitse werken in zijn bezit.
Universum Science Center
In het interactieve wetenschapscentrum worden aan jong en oud meer dan 300 verschillende tentoonstellingen getoond; Over technologie, de mensheid, de natuur. Op een interactieve manier kunnen er verschillende dingen worden onderzocht en ervaren, zoals hoe werken dagelijkse technische gebruiksvoorwerpen nou eigenlijk en wat zorgt ervoor dat ze werken, hoe werken de zenuwen in het lichaam en hoe kunnen deze gefopt worden of neem plaats op de ‘aardbeving bank’ en voel hoe het is om verschillende soorten aardbevingen mee te maken. De bijzondere architectuur is absoluut één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Bremen.
St. Petri Dom
Het Rathausplatz wat we hierboven al hebben omschreven is ook de plek van de St. Petri Dom. Deze prachtige kathedraal is gewijd aan de apostel Petrus wat dus zijn naam verklaard. De kathedraal in de huidige vorm werd gerenoveerd tussen 1888 en 1901 natuurlijk stond daarvoor ook een kerk. De St. Petri dom was tijdens de 19e eeuw de enige Lutherse kerk in de stad Bremen.
De dom heeft twee torens welke beiden een hoogte hebben van 92 meter alleen de zuidelijke toren heeft een uitzichtsplatform en de noordelijke toren heeft aan twee zijden een uurwerk. Leuk om te weten is dat de klok zowel elektrisch werkt als op de oude manier met een gewicht, mocht onverhoopt de stroom in de kerk uitvallen dan tikt de klok gewoon door.
De Dom had vroeger 8 klokken, helaas zijn de meeste klokken tijdens de tweede wereld oorlog geofferd voor de wapenindustrie. Gelukkig is de Oudste klok de Maria Gloriosa gespaard. De klok uit 1433 geeft nog ieder uur door middel van een klokkenslag de uren aan.
Schnoor
De Schnoor of Schnoorviertel is één van de leukste buurten van Bremen, al in de middeleeuwen bestond deze wijk met de tientallen smalle straatjes. Volgens de stadsarcheologen zijn delen van de Schnoor al in de 11e eeuw gebouwd. Toen was de Schnoor de verblijfplaats van veel riviervissers en booteigenaren.
De meeste gebouwen in de Schnoor zijn gebouwd tussen 1400 en 1700 ondertussen meerdere malen gerenoveerd en natuurlijk vallen praktisch alle bouwwerken onder momumentenzorg. Het beroemdste gebouw in de Schnoor is het Schifferhaus
Beleef Bremen met een tour
Wil je alles weten over de de binnenstad van Bremen? Dan kun je een tour boeken met een gids welke je alles verteld.